Blog-luokat

Blogihaku

Valaisimissa käytettävät termit ja esimerkit asennusta varten

Valaisimissa käytettävät termit ja esimerkit asennusta varten

VALAISIMISSA KÄYTETTÄVÄT TERMIT JA ESIMERKIT ASENNUSTA VARTEN

Valaistustratkaisun valinta voi olla pelottava tehtävä – etenkin, jos kokemusta aiheesta ei vielä ole karttunut kovinkaan paljon. Etkö halua maksaa asennus- ja suunnittelupalvelusta? Kun asennat valaisimet itse, on hyvä tuntea vähintään peruskäsitteet ja tekniset termit. Kun perustiedot ovat hallussa, asennat LED-valaisimet paitsi halvalla, niin myös todella helposti.

Perustiedot ja niihin liittyvät vinkit:

•    Kelvin. Tämä indikaattori on ominainen lamppujen lämpötilaan ja siihen liittyvissä valon sävyissä. Värisävyt ilmoitetaan Kelvineinä (K). Mitä alhaisempi Kelvinarvo, sitä lämpimämpi valon sävy – esimerkiksi 1600K on kuin auringonlasku ja 5000K kylmän valkoinen.LED-värilämpötila on hyvä valita sen mukaan, mihin valoja asentaa. Esimerkiksi olohuoneeseen sopii kodikas ja lämmin valaistus, kun taas kylmä valkoinen tai sinertävä valo sopii altaiden, työhuoneiden tai vastaavien tilojen valaisemiseen.


•    IP. Tämä indikaattori osoittaa sähkölaitteen ja pienten osien pölyn ja vedenpitävyyden. Ensimmäinen numero ilmoittaa pölynkestävyyden ja toinen vedenpitävyyden. 0-merkityllä laitteella on alhaisin suojaus. Pölynkestävät tuotteet alkavat numerosta 6 (sis.). Suurin vedenpitävyysarvo on 8. Jos LED-valon suojaustaso on IP68, valaisin on täysin pölyn- ja vedenpitävä.

•    IK. Tämä merkintä osoittaa iskunkestävyyden.

Valittaesassi valaisinta olohuoneeseesi, korkeat IP- tai IK-luokat eivät ole tärkeitä, mutta silti tärkeää tietoa. Näitä numeroita kannattaa katsoa erityisen tarkkaan valitessasi valaisinta esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai saunaan.

Värintoistoindeksit Ra (tai CRI) kuvaavat värien laatua. Mitä korkeammat nämä parametrit ovat, sitä tarkemmin ja selkeästi valittu väri tulee esille. Tämän indikaattorin mukaan huoneen valaistuksen valitseminen on helpompaa ja valaistus itsessään on tehokkaampi.


•    LED. Nykyään on mahdollista valita hehkulamppujen, loistelamppujen tai LEDien välillä. Viimeksi mainittujen tärkeimmät edut ovat energiankulutuksen vähyys, pidempi käyttöikä ja kestävyys. Nämä valaisimet saavuttavat välittömästi suurimman valon ja niiden käyttäminen usein ei vaikuta niiden pitkään elinikään.


LED-valot voidaan valita eri virtalähteistä: RC, CCD ja IC.

•    Lumen. Tämän indikaattorin huomioiminen on yksi tärkeimmistä asioista huoneen valaistusta suunnitellessa. Lumen (lm) on valovirran yksikkö, joka osoittaa valonlähteen luoman valon määrän. Mitä suurempi arvo, sitä enemmän valoa lamppu tuottaa. Tämä indikaattori ilmaisee lampun valonvoimakkuutta.

Vaikka valaisimien suunnittelu on myös tärkeä osa kokonaisuutta, on tärkeää ymmärtää ensinnäkin, mitkä tekijät vaikuttavat niiden suorituskykyyn. Teknisten ominaisuuksien ansiosta on mahdollista valita hyviä, tehokkaita, mutta myös ylellisiä valaisimia. Päätavoitteena on luoda tarkkaan harkittu ja toimiva valaistusratkaisu. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, lähetä se asiantuntijoillemme - he auttavat sinua löytämään sopivimmat valaisimet tiloihinne.Päivitetty 2019-01-30

Recently Viewed

No products

Menu